Sneller je liquidatiereserve uitkeren komt met een prijs

De liquidatiereserve is een populaire manier voor kmo's om winsten fiscaal voordelig uit te keren als dividend. Het Paasakkoord geeft ondernemers sneller toegang tot hun spaarpotje ... tegen een iets hogere belasting.
Een liquidatiereserve is een soort parking waar je vennootschap een deel van de belaste winst 5 jaar kan opzijzetten. Bij het parkeren betaalt ze daarvoor een extra belasting van 10%. Op het einde van de parkeertijd, rij je de liquidatiereserve dan naar je privérekening tegen 5% roerende voorheffing. De totale belasting op je dividend kwam zo op een aantrekkelijke 13,64%. Veel lager dan het standaardtarief van 30% dus. Wou je toch sneller de parkeerplaats verlaten, dan betaal je 20% roerende voorheffing.
Het paasakkoord
De nieuwe regels uit het Paasakkoord zijn van kracht vanaf 1 juli 2025. Ze introduceren twee belangrijke wijzigingen.
- De parkeertijd wordt korter: van 5 jaar naar 3 jaar.
- De roerende voorheffing bij uitkering stijgt: van 5% naar 6,5%, waardoor de totale belastingdruk op je dividend stijgt van 13,64% naar 15%. Dit nieuwe tarief is gelijk aan die andere gunstregeling voor dividenden: het VVPR-bis.
Wat met bestaande reserves?
Heb je vóór 2026 al liquidatiereserves aangelegd, dan heb je vanaf 1 juli 2025 de keuze, op voorwaarde dat de reserve minstens 3 jaar oud is. Ofwel hou je vast aan de oude regels en wacht je 5 jaar, en dan betaal je op het einde 5% roerende voorheffing. Ofwel kies je voor de nieuwe regels en keer je jezelf al na 3 jaar uit. In dat geval betaal je 6,5% roerende voorheffing.
Kiezen voor de kortere wachttijd betekent dus 1,36% meer belasting betalen.
Vanaf 2026: geen keuze meer
Voor liquidatiereserves die je vanaf 1 januari 2026 aanlegt, geldt er geen keuzerecht meer. Je zal deze reserves pas na 3 jaar wachten kunnen uitkeren, en daarop betaal je dan altijd 6,5% roerende voorheffing.
Keer je een liquidatiereserve vóór het einde van de 3-jarige wachttermijn uit, da, betaal je in het nieuwe regime het volle pond. Bovenop de 10% anticipatieve heffing bij de aanleg, betaal je dan 30% roerende voorheffing bij de uitkering. Dit komt neer op een effectieve belastingdruk van 36,36%.
Toch sneller uitkeren?
In veel gevallen blijft netjes wachten tot de volledige parkeertijd op is het voordeligst. Tenzij je dringend privékapitaal nodig hebt om bijvoorbeeld vastgoed te kopen of een overname te doen.
Belangrijk om te weten is dat je altijd de oudste liquidatiereserve eerst moet uitkeren. Keer je liquidatiereserves pas uit bij de vereffening (stopzetting) van je vennootschap, dan betaal je 0% roerende voorheffing. Dit is fiscaal het allervoordeligst.