Riskeer geen 9% belastingvermeerdering: betaal vooraf

Blog 49 20211206
Canva

Door als vennootschap tijdig en voldoende voorafbetalingen te doen, vermijd je dat de fiscus je een belastingvermeerdering aanrekent. Voor aanslagjaar 2025, inkomsten 2024, bedraagt die 9% En je krijgt gemoedrust, dat ook.

Op de winst die je met je vennootschap maakt betaal je belasting en die wil je liefst zo laag mogelijk houden. Voorafbetalen is een manier om alvast een volledige belastingverhoging van 9% te vermijden. Die is alleen voor wie geen enkele voorafbetaling doet. Pas op, het is niet verplicht maar als je cashflow het toelaat is het uiteraard aardig meegenomen. Bovendien hoef je ’s nachts dan niet meer wakker te liggen van die zware aanslagbrief met vermeerdering die uiteindelijk hoe dan ook in de brievenbus zal vallen. Voor eenmanszaken geldt de regel ook, al is de totale belastingvermeerdering zonder voorafbetalingen beperkt tot 4,5%.

Hoe werkt het?

Door elk kwartaal één vierde van het geschatte belastingbedrag voor de voorziene vervaldagen te betalen, kan je de verhogingen volledig vermijden, omdat bij elke voorafbetaling een belastingvoordeel verrekend wordt. Bovendien doe je meest profijt met de eerste voorafbetaling (dit jaar voor 10 april). Het belastingvoordeel bedraagt dan 12%, voor vennootschappen met een boekjaar dat gelijkloopt met het kalenderjaar. Voor de overige drie kwartalen is dat respectievelijk 10% (voor de vervaldag van 10 juli), 8% (voor de vervaldag van 10 oktober) en 6% (voor de laatste vervaldag van 20 december). Voor eenmanszaken gaat het over 6%, 5%, 4% en 3%.

De voorafbetaling die te laat op de rekening van de fiscus staat, geldt meteen voor de volgende voorafbetalingsperiode. Wat je eventueel te veel voorafbetaalt, krijg je bij de afrekening terugbetaald. Te gul zijn is voor niets nodig; het levert je immers geen extra belastingvermindering op.

Conclusie


Betaal je niet vooraf, dan word je sowieso beboet. Hoe sneller je voorafbetaalt, hoe kleiner de boete. De kunst is dus om de voorafbetalingen optimaal te verrichten, zodat de boete uiteindelijk volledig geneutraliseerd wordt.

We kunnen je helpen om de voorafbetalingen te optimaliseren.

Contacteer ons

Op de hoogte blijven?