Heb je dit jaar al (voldoende) voorafbetaald?
Je kan nog tot 20 december een voorafbetaling doen op je uiteindelijk verschuldigde vennootschapsbelasting voor 2021. Op die manier voorkom je een belastingvermeerdering van 6,75%.
Op de winst die je met je vennootschap maakt betaal je belasting en die wil je liefst zo laag mogelijk houden. Voorafbetalen is alvast een manier om een volledige belastingverhoging van 6,75% te vermijden. Het is niet verplicht maar als je cashflow het toelaat is het uiteraard aardig meegenomen. Voor eenmanszaken geldt de regel ook, al is de totale belastingvermeerdering zonder voorafbetalingen beperkt tot 2,25%.
Hoe werkt het?
Door elk kwartaal één vierde van de verschuldigde belasting voor de voorziene vervaldagen te betalen, kan je de verhogingen volledig vermijden, omdat bij elke voorafbetaling een belastingvoordeel afgetrokken wordt. Bovendien doe je meest profijt met de eerste voorafbetaling (voor 12 april). Het belastingvoordeel bedraagt dan 9%, voor vennootschappen met een boekjaar dat gelijkloopt met het kalenderjaar. Voor de overige drie kwartalen is dat respectievelijk 7,5% (voor de vervaldag van 12 juli), 6% (voor de vervaldag van 11 oktober) en 4,5% (voor de laatste vervaldag van 20 december). Voor eenmanszaken gaat het over 3%, 2,5%, 2% en 1,5%.
De voorafbetaling die te laat op de rekening van de fiscus staat, geldt meteen voor de volgende voorafbetalingsperiode. Wat je eventueel te veel voorafbetaalt, krijg je bij de afrekening terugbetaald. Helaas, te gul zijn is voor niets nodig; het levert je immers geen extra belastingvermindering op.
Conclusie
Betaal je niet vooraf, dan word je sowieso beboet. Hoe sneller je voorafbetaalt, hoe kleiner de boete. De kunst is dus om de voorafbetalingen optimaal te verrichten, zodat de boete uiteindelijk volledig geneutraliseerd wordt.
We kunnen je helpen om de voorafbetalingen te optimaliseren.