Extra controles op bedrijfsvoorheffing op loon bedrijfsleiders

20231020 bedrijfsvoorheffing op loon bedrijfsleiders
Canva

De fiscus heeft vastgesteld dat er nog altijd vennootschappen zijn die geen of te weinig bedrijfsvoorheffing inhouden op het loon en het voordeel alle aard (VAA) van bedrijfsleiders. Extra controles kunnen leiden tot verhogingen of boetes.

Controleurs bekijken met veel interesse de fiscale fiche 281.20 van inkomstenjaar 2020 en 2021. Als blijk dat er te weinig bedrijfsvoorheffing werd ingehouden:

  • moet de vennootschap die alsnog betalen.
  • zijn er nalatigheidsintresten verschuldigd tegen 4%.
  • kan er, voor vennootschappen die herhaald in de fout gingen, een verhoging van 10 tot 200% van het niet-betaalde bedrag toegepast worden of een boete van 10%, met een minimum van 50 euro en een maximum van 1.250 euro.

Goed om weten is ook dat het Hof van Cassatie heeft geoordeeld dat een private voorafbetaling geen manier is om aan de verplichte bedrijfsvoorheffing te ontsnappen.

Ook privégevolgen

Door te weinig bedrijfsvoorheffing in te houden, geniet de begunstigde een verhoogd VAA. Ook daarop zal de fiscus een belasting heffen. Om dezelfde reden zal ook de sociale bijdrage herzien worden van de betrokken periodes.

Heb je vragen? Wij weten raad.

Contacteer ons.

Op de hoogte blijven?