De koopkrachtpremie als extraatje voor je werknemers in 2023

Grote cheque ndl
Canva

De regering bedacht eind 2022 een manier om werknemers te belonen die tijdens de crisis hebben bijgedragen aan het succes van hun bedrijf. De eenmalige koopkrachtpremie hangt af van de winst die de werkgever heeft gemaakt maar bedraagt maximum 750 euro. Als werknemer krijg je de premie niet handje contantje maar als een papieren of digitale consumptiecheque.

De koopkrachtpremie is een premie die je kan gebruiken om maaltijden, voeding of ecologische producten en diensten te kopen. Aangezien het bedrag vrijgesteld is van belastingen en sociale bijdragen, hou je er als werknemer netto meer aan over. Als werkgever betaal je echter een speciale werkgeversbijdrage van 16,5%.

Succes ondanks corona

De koopkrachtpremie is bedoeld voor werknemers van bedrijven die in 2022, in de nasleep van corona, een hoge of uitzonderlijk hoge winst hebben gemaakt. Al wordt het begrip ‘winst’ niet duidelijk gedefinieerd. Het wordt overgelaten aan de sectoren of de ondernemingen om te bepalen hoe ze hun succes afmeten. De premie moet echter worden toegekend via een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) op sector- of ondernemingsniveau, of bij gebrek daaraan via een individuele overeenkomst.

Het bedrag van de koopkrachtpremie hangt af van de winst van je bedrijf. Als je bedrijf een hoge winst heeft genoteerd, kan je maximaal 500 euro ontvangen. In geval van een uitzonderlijk hoge winst is dat maximaal 750 euro. Sectoren of ondernemingen kunnen ook beslissen om een lager bedrag toe te kennen.

Uitkering tot 31 december 2023

Werkgevers kunnen de koopkrachtpremie uitkeren vanaf 1 juni tot en met 31 december 2023. Als ontvanger kan je de cheque besteden tot en met 31 december 2024.

Wil je hier meer over weten?

Contacteer ons

Op de hoogte blijven?