Als je een e-box hebt, vergeet dan ook je post niet te bekijken

20220601 ebox
Canva

Elke meerderjarige burger heeft de mogelijkheid om zijn eBox te activeren. Zodra je dat hebt gedaan, ontvang je alle communicatie van aangesloten overheidsinstellingen in deze digitale brievenbus. Vergeet dus niet om geregeld door de digitale gleuf te checken of je geen post hebt.

Belastingaanslagen, informatieve berichten, uitnodigingen voor je coronabooster ... we hebben in België heel veel overheden op veel verschillende niveaus die allemaal graag met ons communiceren. Klassiek deden ze dat op papier in een enveloppe die de postbode dan in onze brievenbus deponeerde. Dat gebeurt nog steeds, al is er in deze digitale tijden intussen ook een alternatief: de digitale brievenbus of eBox. Je hoeft die niet te gebruiken maar zodra je dat wel hebt gedaan, is dat de enige plek waar de documenten van overheidsorganisaties die aangesloten zijn in gepost worden.

Verwittigingsmails

Ofwel heb je intussen al een routine aangenomen om dagelijks in je digitale brievenbus te kijken ofwel heb je je meldingen aangezet en ontvang je een verwittigingsmail zodra er een nieuw document in je box terechtkomt. Dat laatste is veruit de veiligste keuze. Verifieer je niet regelmatig of je post hebt van de overheden, dan zou het wel eens kunnen dat belangrijke deadlines om bijvoorbeeld een belasting te betalen geruisloos verstrijken, net als herinneringsboodschappen ... waardoor je voor onaangename verrassingen kan komen te staan.

Alles op een plaats

Nog niet alle overheidsinstellingen maken gebruik van de eBox. Als die je iets te vertellen hebben, zal dat dus nog steeds met een brief gebeuren. De praktijk leert echter dat steeds meer (overheids)organisaties hun documenten beschikbaar stellen via de eBox. De reden is duidelijk: de communicatie verloopt veel sneller, milieuvriendelijker, efficiënter en overzichtelijker. Al je overheidscommunicatie bevindt zich immers op één plaats en niet verspreid over mappen, dozen, ...

Laat ons je helpen

Niet alleen de overheid maar ook steeds meer commerciële partners en dienstverleners hebben definitief de digitale kaart getrokken. Ook bij ons is digitaal boekhouden intussen de norm en klassiek papieren boekhoudwerk de uitzondering. Ook daarom is het handig mocht je de stap naar de eBox willen zetten. We hebben immers vaak documenten nodig die daar al digitaal beschikbaar zijn. Je kan ons de toestemming geven om ze direct in je eBox te raadplegen. Dat spaart tijd en het is werk gespaard voor jou. Activeer je de eBox niet, dan blijf je de overheidsdocumenten voorlopig gewoon papieren post ontvangen ... en zal je ze ons moeten bezorgen.

Lees hier alles over de eBox.

Heb je nog vragen of problemen bij de activatie?

Contacteer ons

Op de hoogte blijven?