Zo vraag je betaalde btw in het buitenland terug

Blog 35 20

Ondernemingen die in het buitenland producten of diensten aankopen, betalen bovenop de kostprijs ook btw. Net als in eigen land kan je die echter recupereren. Voor facturen van 2019 moet dat gebeuren voor 30 september.

Ook al ben je niet gevestigd in of ben je niet geregistreerd bij de btw-administratie van het land waar je zakelijke uitgaven hebt gedaan, toch is het mogelijk om het btw-bedrag dat leveranciers daar hebben aangerekend terug te vragen. De procedure verloopt enkel nog elektronisch via de website Intervat - VatRefund van de FOD Financiën. Vaak is het nodig om een kopie van de factuur te uploaden.

Voor 30 september

De aanvraag voor facturen van 2019 moeten ten laatste gebeuren voor 30 september van dit jaar. Laattijdige verzoeken zullen altijd geweigerd worden.

Zodra onze FOD Financiën de aanvraag ontvangt, stuurt ze die door naar de lidstaat waar de uitgaven zijn gebeurd. Die heeft na de ontvangst van de aanvraag 4 maanden de tijd om een beslissing te nemen. Er wordt onder meer gecontroleerd of:

  • je leverancier btw mocht aanrekenen op de factuur
  • de btw niet expliciet is uitgesloten van teruggave
  • de kosten wel nodig waren om je beroep te kunnen uitoefenen
  • je toch geen btw-registratieplicht hebt in de lidstaat waar je de uitgave hebt gedaan.

Eventueel kan deze termijn nog verlengd worden als de fiscus van oordeel is dat ze extra inlichtingen willen inwinnen. Zodra er echter een positieve beslissing genomen is, wordt het bedrag binnen de 10 werkdagen terugbetaald.

Heb je hulp nodig bij de terugvordering?

Geef ons een seintje.

Op de hoogte blijven?