Wallonië verlengt de risicotermijn voor niet-geregistreerde schenkingen

Blog 51 20211220
Canva

Wie voortaan via een hand- of bankgift een niet geregistreerde schenking doet kan in Wallonië beter nog minstens 5 jaar blijven leven. Dan hoeven de ontvangers immers geen successierechten te betalen. In Vlaanderen en Brussel kan je al na 3 jaar de champagnefles ontkurken.

De risicotermijn van 5 jaar gaat in op 1 januari 2022. Wie dan bij wijze van nieuwjaarscadeau een schenking krijgt, zal pas op 2 januari 2027 met zekerheid weten dat het bedrag belastingvrij is geweest. Vind je de schenking op 25 december mooi verpakt onder de kerstboom, dan kan je in principe al op Kerstmis 2025 zeker zijn dat de fiscus geen deel van het geschenk opeist.

Met terugwerkende kracht

Al klopt dat laatste niet helemaal, aangezien de Waalse overheid de aanpassing van de schenkingsregels met terugwerkende kracht wil toepassen voor niet geregistreerde-schenkingen vanaf 1 januari 2019. Overlijdt de schenker voor 1 januari 2024, dan zal de ontvanger bijgevolg toch nog erfbelastingen moeten ophoesten.

Als het met de gezondheidstoestand van de schenker snel bergaf gaat, kan de registratie van de schenking nog steeds gebeuren, zowel door de schenker als door de begiftigde. Uiteindelijk is dit nog steeds een betere optie dan erfbelasting moeten betalen, aangezien de tarieven veel lager zijn, ongeacht waar je in België gedomicilieerd bent.

Heb je al nagedacht over wat er op termijn met je vermogen gebeurt?
Het is nooit te vroeg om daar even op vooruit te lopen.

Maak een afspraak.

Op de hoogte blijven?