Via Plusminder praten we de taal van creatieve beroepers

Blog 6
Canva

Elk ondernemer is anders. Sommige verdienen echter een andere boekhoud- en accountancylogica om hen te gunnen waar ze recht op hebben. Creatieve beroepers bijvoorbeeld die (een deel van) de rechten op wat ze creëren aan hun klanten verkopen. Al doen we hen onrecht aan door hen onder één noemer te proberen vatten. Dat is nu net wat onze gespecialiseerde afdeling Plusminder niet doet.

Acteurs, architecten, designers, softwareprogrammeurs, grafisch ontwerpers, muzikanten, copywriters, ... de lijst van beroepen die ’s morgens met een leeg blad beginnen en vervolgens iets nieuws creëren is lang en divers. Het resultaat van hun denk- en ontwerpproces is een afgewerkt product dat ze aan een opdrachtgever kunnen verkopen. Al is de waarde niet meteen te bepalen zoals de waarde van een doos koekjes.

(Ervarings)deskundige

“Bij de creatie van een origineel werk ontstaat automatisch een auteursrecht”, zegt Luc Lauwers. ”Het houdt in dat je het recht hebt om te bepalen wat anderen met jouw werk mogen doen en tegen welke prijs. Hij of zij kan ook beslissen om het recht te verkopen. Dit brengt een hele boekhoudkundige en fiscale dynamiek op gang die een specifieke expertise vereist. Daarom hebben we een tijd geleden al Bram Celis geëngageerd. Behalve dat hij in een vorig leven zelf als geluidstechnicus aan de slag was en bijgevolg een ervaringsdeskundige is in de materie, besloot hij op een bepaald ogenblik tot een carrièreswitch. Hij ging opnieuw studeren, specialiseerde zich in boekhouding voor creatieve beroepers en begeleidt hen nu in alles wat ze ondernemen onder de naam Plusminder.”

Begeleiden en optimaliseren

De boekhoudkundige administratie is vaak een muur waar creatieve mensen tegenaan kijken. We proberen hen op maat en persoonlijk te helpen, zodat ze zich maximaal met de dingen kunnen bezighouden waar ze voor en van leven. De fiscale en boekhoudkundige ondersteuning is bovendien vaak een aanleiding om ook over aangrenzende thema’s, zoals prijszetting en sociale zekerheid, van gedachten te wisselen. Op die manier helpen we hun activiteiten te optimaliseren.

Lees meer over Plusminder.

Ben je ook zelfstandige in een creatief beroep?

Contacteer Bram.

Op de hoogte blijven?