Vaak op de baan? Kies voor de belastingvrije maandvergoeding

Zaakvoerders en werknemers hebben recht op een belastingvrije vergoeding voor binnenlandse professionele verplaatsingen. Zowel de dag- als de maandvergoeding werd op 1 april geïndexeerd. Het voordeel van de maandvergoeding is dat je niet moet bewijzen dat je minstens 6 uur onderweg bent geweest.

De forfaitaire dagvergoeding werden begin april geïndexeerd


De fiscus gaat er vanuit dat wie voor zijn job binnenlandse dienstreizen van minstens zes uur maakt ook onkosten heeft die hij vaak niet kan bewijzen. Een broodje hier, een drankje daar, … en ondertussen tikt ook nog eens de parkeermeter. Daarom hebben zaakvoerders en werknemers van vennootschappen recht op een dagvergoeding. Zolang die het for­fait voor federale ambtenaren niet overschrijdt, is de uitkering bovendien belastingvrij.

Op 1 april werd het bedrag van de dagvergoeding geïndexeerd. Voortaan kan 17,41 euro in plaats van 17,06 euro per dag toegekend worden.

Voor de maandvergoeding geldt geen bewijslast

Wie dagelijks voor het werk onderweg is, moet dus voor elke afzonderlijke dag kunnen bewijzen dat hij wel degelijk minstens 6 uur onderweg is geweest. Daarom is het eenvoudiger om te kiezen voor de maandvergoeding, want dan valt de bewijslast weg. De maandvergoeding wordt berekend op een gemiddelde van 16 werkdagen per maand en bedraagt sinds begin april maximaal 278,56 euro. Belastingvrij dus.

De voorwaarden

Ga je in een kalenderjaar 40 dagen of meer bij dezelfde klant werken, dan heb je geen recht op een vergoeding. Je combineert beter ook geen dagvergoeding met maaltijdcheques aangezien de dagvergoeding al rekening houdt met die maaltijd. Al kan het wel als je het werkgeversaandeel van de maaltijdcheque in mindering brengt.

Dag- of maandvergoedingen toekennen voor de periode van de corona-quarantaine is evenmin een goed idee, aangezien niet-essentiële verplaatsingen toen verboden waren.

Deze regeling geldt enkel voor vennootschappen. Zelfstandigen en vrije beroepers kunnen uiteraard nog steeds hun werkelijk gemaakte kosten indienen.

Contacteer ons gerust voor extra inlichtingen hierover.

Op de hoogte blijven?