Tijdelijk fiscaalvriendelijk investeren in bedrijven die kreunen onder corona

Blog 3620

Particulieren die willen investeren in groeibedrijven, die door de coronapandemie hun omzet zagen dalen, kunnen dat tijdelijk op een fiscaalvriendelijke manier doen dankzij de coronaversie van de taxshelter.

De coronapandemie heeft lelijk huisgehouden. Veel bedrijven hebben daardoor hun omzet de voorbije maanden fors zien dalen, waardoor ze op zoek moeten naar nieuwe investeerders. Om dit aantrekkelijk te maken voor particulieren, geeft de regering potentiële geldschieters een duw in de rug met een belastingvermindering van 20%. In tegenstelling tot de ‘gewone’ taxshelter, is deze tijdelijke maatregel niet beperkt tot startende vennootschappen. Er zijn weliswaar enkele andere voorwaarden aan verbonden.

Welke vennootschappen?

Enkel vennootschappen, andere dan management- en patrimoniumvennootschappen, die aan minstens twee van onderstaande voorwaarden voldoen, kunnen van de maatregelen profiteren:

  • Een jaarlijks gemiddelde van maximaal 50 personeelsleden.
  • De jaaromzet (exclusief BTW) is maximaal 9 miljoen euro.
  • Het balanstotaal bedraagt maximaal 4,5 miljoen euro

De omzet van de vennootschappen moet in de periode tussen 14 maart 2020 en 30 april 2020 bovendien met minstens 30% gedaald zijn ten opzichte van diezelfde periode in 2019. In het geval van startende vennootschappen moet vergeleken worden met de omzet die in het financieel plan vooropgesteld werd.

Welke investeerders?

De investering in nieuwe aandelen op naam is per investeerder maximaal 100.000 euro en moet gebeuren tussen 14 maart 2020 en 31 december 2020. Tegen die tijd moeten de aandelen bovendien volledig volstort worden. De ontvangende vennootschap kan op deze manier maximaal 250.000 euro aan nieuw kapitaal ophalen.

Op voorwaarde dat bedrijfsleiders minder dan 30% van de aandelen van hun eigen bedrijf in portefeuille hebben, kunnen ook zij gebruikmaken van deze tijdelijke maatregel. Ook andere investeerders mogen via deze regeling maximaal 30% van het kapitaal in handen krijgen.

Wil de investeerder optimaal van de belastingvermindering genieten, dan moet hij de verworven aandelen gedurende vijf jaar aanhouden.

Klinkt dit verleidelijk?

Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Op de hoogte blijven?