Tank voor je heropstart extra fuel bij de Vlaamse overheid

Blog 20210604 22
Canva

De Vlaamse overheid biedt handelaars en bedrijven die na de gedwongen coronastilstand opnieuw willen opstarten een goedkope heropstartlening aan. Ook het globalisatiemechanisme voor bedrijven die door corona een forse omzetdaling moesten verwerken, blijft nog van kracht tot en met 30 september 2021.

Terwijl iedereen verondersteld wordt om euforisch te zijn omdat de wereld straks terug op snelheid komt, zitten veel bedrijven en handelaars met de handen in het haar. Om te kunnen heropstarten moet je minstens voldoende voorraad in huis hebben. Na mislukte wintersolden of nadat je maandenlang de deur gesloten moest houden en je voorraad moest vernietigen, is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan. Eén op de vier onderneming verkeert in deze situatie. De Vlaamse overheid probeert ondernemers die voor dergelijk patstelling staan onder meer tegemoet te treden met een goedkope lening.

10.000 tot 750.000 euro

Kleinhandelaars en horeca-uitbaters met een concrete liquiditeitsnood kunnen vanaf nu een lening afsluiten voor de financiering van de aankopen van handelsgoederen, voorraden en overige heropstartkosten. De lening wordt verstrekt voor twee of drie jaar tegen een rente van 1 procent. De omvang van de heropstartlening wordt beperkt tot 25% van de geboekte aankopen van handelsgoederen in het referentiejaar 2019.

De looptijd van de lening is beperkt tot 24 maanden voor leningen tot 50.000 euro. Voor hogere bedragen is de looptijd 36 maanden De terugbetalingen gebeuren vanaf de twaalfde maand na datum van de leningsovereenkomst. De heropstartlening heeft een minimumbedrag van 10.000 en een maximumbedrag van 750.000 euro. Belangrijke voorwaarde is wel dat het om gezonde bedrijven gaat. Ondernemingen die financiële problemen hebben of achterlopen met betalingen komen niet in aanmerking.

De heropstartlening kan nog tot 1 augustus worden aangevraagd.

Globalisatiemechanisme corona

Tot eind september kan je als ondernemer ook nog beroep doen op het ‘globalisatiemechanisme corona’. Het biedt ondersteuning aan ondernemingen die in de periode van 1 april 2019 tot en met 31 december 2019 een minimum omzet van 450.000 euro hadden en die in dezelfde periode vorig jaar een omzetdaling van minstens 60% en een boekhoudkundig verlies moesten incasseren. Aan het systeem zijn weliswaar een hele reeks voorwaarden verbonden.

Zit je zelf ook in deze moeilijke situatie? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We helpen je graag om te krijgen waar je recht op hebt.

Contacteer ons

Op de hoogte blijven?