Lichte vracht is niet langer een manier om minder autobelasting te betalen

Blog 52 pickup
Canva

Net als in Wallonië verdwijnt vanaf 1 januari het fiscaal gunstregime voor lichte vracht. Particulieren die al een pickup-truck hebben kunnen van het gunstige regime blijven genieten en ook voor professionele gebruikers verandert er niets.

Voor lichte vrachtvoertuigen, zoals pick-ups en kleine bestelwagens met een cabine die van de vrachtruimte afgesloten is lag de jaarlijkse verkeersbelasting veel lager dan voor een gewone personenauto. Bovendien moest er voor dergelijke voertuigen ook geen belasting op inverkeerstelling betaald worden. Ook particulieren konden op die manier flink wat uitsparen.

Tot de motor het begeeft

Vanaf 1 januari 2023 is dit dus niet meer mogelijk. Alleen wie een ondernemingsnummer kan voorleggen zal nog van het fiscaal gunstregime kunnen genieten. Ook particulieren die al met een voertuig voor lichte vracht rijden kunnen van de regeling blijven genieten tot de motor het definitief begeeft.

Is je pick-up al besteld?

Misschien is je pick-up al besteld maar nog niet geleverd en ingeschreven voor 1 januari 2023. Ook in dat geval zal je als particulier nog volgens de oude regeling belast worden. Het moet wel degelijk gaan om een nieuw voertuig dat na 31 december 2022 voor de eerste keer ingeschreven wordt bij de DIV. Tweedehandse voertuigen komen dus niet in aanmerking voor deze maatregel. Om van de overgangsmaatregel gebruik te kunnen maken, moet je een kopie van de bestelbon aan de Vlaamse Belastingdienst bezorgen voor 15 februari 2023, samen met het formulier dat je hier kan downloaden.

Nog vragen over de nieuwe regeling?

Contacteer ons

Op de hoogte blijven?