Heb je deze maand recht op een relance-uitkering?

Blog 40

Het overbruggingsrecht ter ondersteuning van de heropstart van de economie kent ook in oktober nog een premie toe aan zelfstandigen die, in de eerste fase van de COVID-19-crisis, hun zelfstandige activiteit verplicht moesten stopzetten. Ook al ben je vandaag terug aan de slag, is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de relance-uitkering.

Het overbruggingsrecht ‘heropstart’ of de relance-uitkering voor alleenstaanden bedraagt 1.291,69 euro per maand en 1.614,10 euro voor zelfstandigen met gezinslast.

Voor wie?

Om in aanmerking te komen voor dit overbruggingsrecht moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je moet in België sociale bijdragen betalen als zelfstandige (in hoofdberoep, primo-starter, meewerkende echtgenoot of bepaalde categorieën zelfstandigen in bijberoep).
  • Op 3 mei 2020 was je activiteit nog verboden of beperkt door de sluitingsmaatregelen die de overheid had opgelegd. Het gaat o.m. over de horeca, de non-food detailhandel (met uitzondering van doe-het-zelfzaken, tuincentra en dagbladhandels die al eerder konden openen), klassieke marktkramen en mobiele verkopers, kappers en schoonheidsspecialisten, autocarbedrijven en reisbureaus die niet enkel online actief zijn.
  • Je activiteit is intussen opnieuw kunnen opstarten mits het respecteren van de basis hygiënemaatregelen.
  • Je kan aantonen dat je activiteit voor het tweede kwartaal van 2020 een omzetverlies of vermindering van bestellingen kent van minstens 10%. Wat in principe geen probleem kan zijn. Om recht te hebben op een uitkering voor de maanden juni, juli, augustus en september vergelijken we je omzet met het tweede kwartaal van 2019. Voor de maand oktober verschuift de referteperiode en kijken we naar het derde kwartaal van vorig jaar. De omzetdaling moet te wijten zijn aan de coronacrisis en dat zal achteraf worden gecontroleerd.

De relance-uitkering kan dan weer niet worden gecombineerd met het overbruggingsrecht, het tijdelijke ouderschapsverlof voor zelfstandigen of een uitkering van het ziekenfonds zoals: moederschapsuitkeringen, adoptie-uitkeringen, pleegzorguitkeringen en arbeidsongeschiktheids- en invaliditeitsuitkeringen.

De relance-uitkering moet je aanvragen via je sociaal verzekeringsfonds. We staan echter klaar om je te helpen bij het voorleggen van bewijsstukken over je omzetverlies.

Contacteer ons

Op de hoogte blijven?