Coronacrisis - Hoe kunnen we je helpen?

Deze noodmaatregelen voor de gezondheid van je bedrijf zijn nu al duidelijk

Het spreekt voor zich dat naast de zorg voor de gezondheid van je werknemers en van jezelf ook de gezondheid van je bedrijf zorgen baart. De overheid heeft intussen al enkele noodmaatregelen genomen om de getroffen sectoren en bedrijven te helpen. Ook vandaag zit de regering daarover samen. We volgen de situatie op de voet en staan klaar om je zo goed mogelijk te adviseren en bij te staan zodat je maximaal van deze maatregelen kan genieten.

Dit zijn de maatregelen die vandaag al concreet zijn.

Ondernemingen die hun activiteiten moeten terugschroeven of stopzetten, kunnen voor hun werknemers volgende maatregelen aanvragen.
  • Tijdelijke werkloosheid door overmacht. Lees meer.
  • Tijdelijke werkloosheid om economische redenen. Lees meer.

Zodra je economische gevolgen kan aantonen van de coronacrisis, zal je ook kunnen genieten van fiscale maatregelen. Die komen erop neer dat betalingen gespreid kunnen gebeuren, zonder dat er boetes of nalatigheidsintresten worden aangerekend. Voor de btw en bedrijfsvoorheffing krijg je trouwens automatisch uitstel van betaling van twee maanden.
  • Betalingsplan voor btw
  • Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing
  • Betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting
Lees hier meer over de fiscale maatregelen.

In dezelfde zin werden ook al maatregelen voorzien in de sociale zekerheid.
  • Betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen. Lees meer.
  • Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen.
  • Uitstel/vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen. Lees meer.
  • Verkrijgen van een vervangingsinkomen (overbruggingsrecht) voor zelfstandigen. Lees meer.

Download hier het inlichtingenformulier om naar je sociaal verzekeringsfonds te sturen.


Ook wie door het coronavirus zijn federale overheidsopdracht niet of niet tijdig kan uitvoeren, zal vrijgesteld worden van boetes of sancties.

Daarnaast nam ook de Vlaamse minister van Werk en Economie extra maatregelen

Hinderpremie – voor ondernemers en zelfstandigen die verplicht hun zaak moeten sluiten door de coronamaatregelen. Voorlopig kan je de premie nog niet aanvragen maar je kan hier wel je mailadres al achterlaten, zodat je onmiddellijk op de hoogte wordt gebracht zodra de aanvraag wel kan gebeuren. Lees meer.
Crisiswaarborg – voor de waarborg van bestaande schulden via een overbruggingskrediet
Bankenoverleg – De financiële instellingen zijn in overleg over de impact van de crisis op de liquiditeit en de terugbetalingscapaciteit. Raadpleeg dus zeker je bank mocht je geïnteresseerd zijn in een overbruggingskrediet. Lees meer.

Om van bovenstaande maatregelen te kunnen genieten, zal je de impact van de crisis moeten kunnen bewijzen. We staan klaar om je daartoe zo snel mogelijk de nodige boekhoudkundige documenten te bezorgen om je dossier te onderbouwen.

Heb je vragen en bezorgdheden of ben je op zoek naar meer duidelijkheid in de puzzel aan maatregelen, aarzel dan niet om ons te contacteren. We hebben daarvoor:
Je vraag wordt behandeld door onze experten en opgevolgd door je dossierbeheerder.
Heel veel moed en laat van je horen zodra we kunnen helpen!

Op de hoogte blijven?