By the way: veel nieuws over de btw

Shutterstock 2030383304
Shutterstock

Vanaf 1 januari 2025 treden er verschillende belangrijke wijzigingen in het Belgische btw-systeem in werking. De hervormingen moeten de procedures en het innen van btw efficiënter maken en het hele btw-systeem moderniseren. Ze hebben een impact op de manier waarop we voortaan btw-aangiften zullen indienen maar evengoed op de procedure voor btw-teruggave.

Eén van de meest in het oog springende veranderingen is de afschaffing van de btw-rekening-courant. Die wordt momenteel gebruikt om btw-schulden en -tegoeden te beheren. In de plaats komt de ‘Provisierekening btw’ die toegankelijk zal zijn via MyMinfin en die je meer flexibiliteit zal bieden om btw-teruggaven aan te vragen.

De termijn voor het indienen van kwartaalaangiften wordt verlengd tot de 25ste van de maand volgend op het kwartaal. Ook de betalingstermijn wordt hierop afgestemd. Voor maandaangevers blijft de 20ste van de volgende maand de deadline.

De vervangende aangifte

Een andere belangrijke nieuwigheid is de introductie van een nieuw sanctiemechanisme: de vervangende aangifte. Indien een belastingplichtige zijn btw-aangifte niet indient binnen de drie maanden na het einde van de aangifteperiode, zal de btw-administratie automatisch een voorstel van vervangende aangifte opmaken. Die is gebaseerd op het hoogste btw-bedrag dat in de voorgaande 12 maanden verschuldigd was, met een minimum van 2.100 euro. De belastingplichtige heeft vervolgens één maand de tijd om alsnog zijn periodieke aangifte in te dienen en de vervangende aangifte te betwisten.

Teruggave

De teruggave via de btw-aangifte zal enkel nog betrekking hebben op het tegoed dat voortvloeit uit de lopende aangifteperiode. Tegoeden uit eerdere perioden kunnen worden teruggevraagd via de Provisierekening btw. Maandaangevers zullen hun btw-tegoed maandelijks kunnen terugvragen.

Om in aanmerking te komen voor een teruggave, moeten belastingplichtigen de laatste zes btw-aangiften tijdig hebben ingediend, een btw-krediet van minimaal 50 euro hebben en een geldig bankrekeningnummer hebben doorgegeven.

Hogere boetes

Bij herhaaldelijke niet-indiening van de btw-aangifte worden voortaan forse progressieve boetes opgelegd. De boete voor een eerste overtreding bedraagt 500 euro. Bij een tweede overtreding stijgt dit bedrag al naar 1.250 euro. Een derde overtreding kost je 2.500 euro en bij alle volgende overtredingen gaat het over 5.000 euro per aangifte.

Bij niet-betaling of laattijdige betaling van de verschuldigde btw uit een ingediende aangifte wordt een boete van 5% van de verschuldigde belasting opgelegd. Als een aangifte laattijdig wordt ingediend of als reactie op een voorgestelde vervangende aangifte uitblijft, bedraagt de boete 10% van de verschuldigde belasting. En als de Administratie een definitieve vervangende aangifte opstelt en kennis geeft bij uitblijven van indiening, stijgt de boete tot 15% van de verschuldigde belasting.

Betalen via domiciliëring

Om die hoge boetes te vermijden, is het geen slecht idee om de FOD Financiën een mandaat te geven om je btw-schulden via een domiciliëringsopdracht te innen op basis van je ingediende aangifte. Want ook dat kan dus voortaan.

’t Is dringend

En tenslotte nog dit. Vanaf 1 januari 2025 wordt er een dwingende antwoordtermijn ingevoerd voor vragen en inlichtingen van de Belgische btw-administratie. Belastingplichtigen zullen verplicht zijn binnen één maand schriftelijk te antwoorden. Die termijn begint te lopen vanaf de derde werkdag na de verzenddatum van de vraag. In dringende gevallen, zoals wanneer de rechten van de Schatkist in gevaar zijn of wanneer het gaat om een controle in het kader van een teruggaafverzoek, kan deze termijn worden ingekort tot 10 dagen.

Wie de termijnen niet respecteert, riskeert dat btw-tegoed wordt ingehouden als voorlopige maatregel. Er kan wel een verzoek tot verlenging van de termijn worden ingediend, maar dit wordt enkel toegekend bij gegronde redenen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om ze ons te stellen.