Afbraak en heropbouw privéwoning aan 6%

Demolishing crane eating the building 1196734 1279x852

Het verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen gold al in bepaalde steden maar is sinds 1 januari van toepassing in heel België.

Wat 2021 ons zal brengen weten we nog niet maar dat corona nog steeds zijn stempel zal drukken, daar moeten we redelijkerwijs vanuit gaan. De federale regering dacht daar net zo over toen ze in de herfst van vorig jaar het gunstig btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van privéwoningen uitbreidde tot heel het grondgebied.

Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Voorwaarde is onder meer dat de woning, met een bewoonbare oppervlakte van maximum 200 vierkante meter, gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de koper/bouwheer moet zijn.

Doel van de maatregel

De maatregel geldt tot 31 december 2022 en dat is niets te lang. Door de coronacrisis lopen de orderboekjes van aannemers immers leeg en blijven nieuwe opdrachten uit. De nieuwe maatregel maakt het voor de belastingplichtigen gemakkelijker om tegen lagere kosten nieuwe woningen te bouwen en te verwerven.

De maatregel geeft niet alleen de bouwsector een belangrijke fiscale stimulans. Er is ook een positieve ecologische impact omdat een deel van het woonpatrimonium versneld zal worden vernieuwd.

Contacteer ons om jouw plannen te bespreken.

Op de hoogte blijven?