Overheid trakteert horeca op 6% btw, ook voor alcohol

Blog 18
Canva

Om caféhouders en restaurateurs een duw in de rug te geven bij de heropening van de terrassen op 8 mei heeft de regering beslist tot 30 september een tijdelijke btw-verlaging door te voeren. In tegenstelling tot een gelijkaardige maatregel na de eerste coronagolf, geldt dat tarief nu ook voor alcoholische dranken.

Zowel voor maaltijden als voor dranken rekent de fiscus vanaf 8 mei het verlaagde btw-tarief van 6%. In normale tijden wordt 12% afgeroomd van de inkomsten op geserveerde maaltijden en 21% op geserveerde dranken. Voor alle duidelijkheid: de bedoeling is niet dat de klant daar in eerste instantie van profiteert. In principe hoeft de kostprijs van maaltijden en dranken immers niet te veranderen, waardoor de marge voor de café- of restauranthouder gewoon groter wordt. Na de ellende van het coronajaar is dat een welkome cashinjectie.

Ook voor pintjes

Ook na de eerste coronagolf, vorige zomer, werd de btw-verlaging al toegepast. Dit keer geldt ze echter ook voor alcoholische dranken. Ook tijdelijke inrichtingen die restaurant- of cateringdiensten verrichten, komen in aanmerking.

Het normale tarief van 21% voor alcoholhoudende dranken blijft wel van toepassing als het gaat om louter de levering van drank, zonder bijkomende diensten. Op de levering van niet-alcoholische dranken en van voedsel werd sowieso al het 6%-tarief toegepast.

Witte kassa

Wie intussen op de toog al een geregistreerd kassasysteem heeft staan, zal wellicht de programmering van zijn ‘witte kassa’ moeten aanpassen. De fiscus raadt echter ten zeerste af om de tarieven van de codes zelf te wijzigen.

Voor de kenners: het is dus niet de bedoeling om aan code A het tarief van 6% te koppelen i.p.v. 21%. Ook de ‘take-out’-mogelijkheid mag niet gebruikt worden als gemakkelijkheidsoplossing. Het verdient de voorkeur om alle artikelen die momenteel nog geprogrammeerd zijn met btw-code B (12 %) om te schakelen naar code C. Daardoor wordt automatisch het 6 %-tarief bij getikt. Ook dranken, die momenteel nog geprogrammeerd staan met code A (21 %), moeten overgeschakeld naar code C.

Zit je nog met vragen voor je zaterdag het eerste glas uitschenkt?

Contacteer ons

Op de hoogte blijven?